Sprødt sirupsrugbrød

Fantastisk lækkert rugbrød på én dag uden at være afhængig af en surdej.

Det lækreste, sprøde og velsmagende rugbrød – nu på træstub.

Hvor er det skønt at have “opdaget” et rugbrød, der ikke kræver surdej, men smager fantastisk godt alligevel. Det er velsmagende med en sprød skorpe og dejligt indeni. Opskriften er fra Rikke Grybergs “Byens bedste brød”. Jeg har ændret lidt i opskriften og udskiftet kernetypen og lidt af melet. Derudover valgte jeg at bage ét stort brød i stedet for to mindre, hvorfor det skulle have lidt længere i ovnen end de to små, som efter opskriften kun skulle have 50 minutter.


Ingredienser: (1 stort rugbrød)

  • 3½ dl kogende vand
  • 200 knækkede rugkerner
  • 100 g. græskarkerner
  • 30 g. gær
  • 3½ dl kærnemælk
  • 50 g. mørkt sirup
  • 12 g. salt
  • 150 g. speltmel
  • Ca. 100 g. havregryn (eller speltflager) – gem 25 g. til pynt.
  • 400 g. rugmel

Fremgangsmåde:

  • Vandet koges og hældes over rug- og græskarkerner i en skål. Lad det stå i blød 1 time. (Den oprindelige opskrift siger solsikkekerner, så det kan også bruges.)
  • Opløs herefter gær i kærnemælken i en stor skål.
  • Tilsæt sirup og salt og rør sammen.
  • Kom kornblandingen i sammen med speltmel, 75 g. havregryn og rugmel.
  • Ælt det sammen, eventuelt i røremaskine i ca. 15 minutter, men ellers må armkræfterne lægges i.
  • Smør 1 stor rugbrødsform, fordel dejen i den og glat toppen med en grydeske.
  • Drys de sidste 25 g. havregryn på og tryk dem let fast.
  • Lad rugbrødet hæve i ca. 3 timer ved stuetemperatur.
  • Når dejen er ved at nærme sig kanten af formen, sættes den i midten af en forvarmet ovn på 250 grader med en bradepande i bunden.
  • Hæld da 2 dl vand i brandepanden og sluk ovnen i 5 minutter.
  • Tænd igen ovnen på 190 grader og bag brødet i ca. 1 time og 20 minutter.
  • Tag brødet ud af formen, bank det i bunden, og hvis det lyder hult, er det færdigt.
  • Læg det så over på en rist med et fugtigt viskestykke omkring og lad det køle af. Vent med at skære det, indtil det er helt koldt og gerne 2-3 timer.

Energiindhold: ca. 890 kJ pr. 100 g.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *